Proaktív Coaching

fejlesztés, coaching, tréning

Business coaching arrow Pozitív pszichológia
Pozitív pszichológia

 

Miért hasznosak a pozitív érzelmek a coaching során? 

Life Coaching
Life coaching

A pozitív pszichológia, valamint a kognitív pszichológia az elmúlt évtized kutatási eredményei alapján választ ad a kérdésre. A coach-hoz forduló ember sokszor nem csupán egy jól körülhatárolt konfliktus, vagy elakadás megoldásához kér segítséget, hanem eközben új, más életcélt, értelmet is keres. A pozitív pszichológia segítségével a coach hatékonyan segíthet a coachee-nak, - a coaching során hozzá forduló személynek - mindezek megtalálásában, korábbi önmaga meghaladásában.  

Miért hasznos a pozitív érzelmek meg- és átélése, gyarapítása, és a pozitív erősségek, vonások, képességek, magatartások gyakorlása, fejlesztése a coaching szempontjából? Azért, mert pozitív lelkiállapotban toleránsak, konstruktívak és kreatívak leszünk, nyitottak az új eszmékre és tapasztalatokra. Jobban működik az asszociáció, növekszik a kitartás, a teljesítmény. Még az ugynevezett indukált (kiváltott) pozitív emóciók is mérhetően javítják a tanulás-, a feladat-, illetve problémamegoldás eredményességét, mert kibővítik, felélénkítik a gondolkodást. A pozitív emóciók így új gondolkodásmódba váltanak át, pozitív életszemlélet változást hoznak magukkal, ami a coaching egyik fő célkitűzése.

Az optimista beállítottság az akadályokat leküzdhetőknek, kontrollálhatónak, a problémákat olyan egyedi eseményeknek mutatja, amelyeket többnyire múló körülmények okoztak. Pozitív lelkiállapotban az emberek jobban szeretnek bennünket, így a kapcsolatok (barátságok, szerelmek, szövetségek), nagyobb valószínűséggel erősödnek ilyenkor. A pozitív érzelmek, cselekedetek ugyanakkor javítják a fizikai- és a lelki egészséget, erőnlétet és az egészségérzetet, valamint az emberi kapcsolatokkal való elégedettséget, növelik az állóképességet, továbbá a rugalmas alkalmazkodás (reziliencia) képességét. Mintegy ráadásként mérhetően meghosszabbítják a várható élettartamot, és védenek - persze nyilván nem tökéletesen - a lelki problémáktól is.

Mindent egybevetve: bővítik fizikai, intellektuális és szociális erőforrásainkat. Ha jobban belegondolunk, ezekre az erőforrásokra a nehéz időkben - a problémás élethelyzetekben - különösen nagy szükségünk van, noha ilyenkor foglalkozunk legkevesebbet a boldogsággal. A pozitív emóciók tehát nemcsak életünk jobb pillanataiban juthatnak szerephez, hanem a nehézségeinkkel, elakadásainkkal való megküzdésben is, így hatékonyan építhetünk rájuk a  coaching során.

 

 
 
Joomla Templates by Joomlashack